Katastrofhjälpen pågår fortfarande för fullt hos FSPM:s samarbetspartner Family Help Project Development Foundation Inc. (FHPDFI) i Merida Leyte. Arbetet har gått över i en ny fas, från att ge akut hjälp till att ge långsiktig hjälp genom återuppbyggnad och sysselsättning.
Förutom de tidigare insatserna i början på året där 160 familjer tog mot byggmaterial till sina hus så har ytterligare 200 familjer fått takplåtar, plywood och annat till att bygga upp sina hem. I början på året fick också 20 familjer som inte äger egen tomt ett flyttbart hus.
Skolor behöver byggas upp
I början på året hjälpte vi två låg- och mellanstadieskolor med tak och nu i februari fick ytterligare sex skolor takplåtar. Totalt två högstadieskolor har fått tak och likaså två daghem. Ris delades ut till ytterligare 205 behövande familjer förutom de drygt 11 ton som delades ut i december.
Men tyvärr är det fortfarande minst lika många skolor som fortfarande tvingas ha undervisningen under tunna tältdukar. Var är alla pengar som staten har fått till att bygga upp skolorna suckar lärarna. Även de statliga utdelningarna av byggmaterial till privat personer sägs ges till de politiskt allierade och alla de övriga blir helt utan. World Food Program och en del andra aktörer delar fortfarande ut ris till privatpersoner, men hur länge kommer det att fortsätta?
Sysselsättning är livsviktig
Samtidigt som FHPDFI har delat ut den här mycket behövliga hjälpen så har också arbetet med att bygga upp projektets kontor och verksamhet pågått. Projektet Multi-Rural Development Project (MRDP) har aldrig varit så relevant som nu. Projektets arbete med hälsoinformation och att förebygga sjukdomar för mödrar är extremt viktigt nu när många vårdcentraler ligger nere och förmågan att betala för sjukvård är kraftigt nedsatt på grund av den nya arbetslösheten. 100-tals kokosnötsbönder i bergen såg hela sitt levebröd knäckas på ett par timmar under stormen. Kokosnötterna sysselsatte människor genom kolproduktion, kopraproduktion och produktion av färsk frukt. Några hittar jobb i städerna men många går arbetslösa. Projeketets syselsättnings och livnäringsprogram har helt plötsligt blivit extremt viktigt. Vad händer om inte dessa bönder hittar en ny livnäring? Projektets farm har anställt en antal kokosnötsbönder som hjälper med att återställa farmen genom plantering, rensning och återuppbyggande. En dag i veckan kommer en universitetsföreläsare och lär ut hur man producerar organisk gödsel, en produkt de kan använda för att odla egna snabbväxande grönsaker som ger en snabb avkastning. De kan också sälja produkten till de stora skogsföretag och fruktföretag som omplanterar på stor skala. Matutdelningen ger föräldrarna en chans att fokusera på att bygga upp sina hem och skaffa sig en inkomst och förskolan fortsätter att vara ett positivt exempel i samhället.
Övergångsfas mellan två perioder
Just nu befinner vi oss i en övergångsfas mellan två perioder. Den första perioden och våra insatser handlade om mat och direkt överlevnad. Den andra peridoen som vi är på väg ut ur nu, men där behov fortfarande finns, är återuppbyggnad. Nu går vi in in period där sysselsättning och hållbarhet kommer att vara det största behovet. Folk kan inte leva på allmosor för evigt.
Nu handlar det om att på ett konstruktivt sätt styrka genom utbildning och nya färdigheter. Lära folk andra sätt att ta hand om sig själva. Därför ber vi er nu att ge både med hjärtat och hjärnan samtidigt. Katastrofhjälpen kommer att handla lika mycket om projekt, uppbyggnad av människan, som av uppbyggnad av hus och risutdelningar. Hjälp FSPM att hjälpa andra att hjälpa sig själva. Det är det enda som kommer hålla i längden för oss här på Leyte.
Text: Andreas Pettersson