Tubeho neza projektet som stöder de utsatta i Burundi är inne på sitt 4 år. Vår projektkoordinator Frédérick Nkunzimana rapporterar att projektet går bra fastän det finns en hel del utmaningar.
Vår partner har genomfört projektet och dess aktiviteter i linje med projektplanen och vi är glada för att projektet framskrider. Pandemin Covid-19 sprider sig och de negativa konsekvenserna av kriget i Ukraina fortsätter att påverka arbetet negativt. Dock tack vare god planering och olika mekanismer för hanteringen av verksamheten gör projektet ett gott resultat. Mekanismerna omfattar bland annat en utvidgning av projektgrupperna med lokala utvecklingskommittéer. Detta leder till en ökad lokal kapacitet med utbildning, stöd och ägarskap.
Rekrytering av de utsatta
Till projektets huvudaktiviteter hör teoretisk utbildning av de utsatta rekryterade ungdomar på 4 olika orter, målet är 5 orter. Processen att leverera utbildningsmaterial tog lång tid. Detta berodde på prisökningen på varor och inflationen, dessutom är det extrem brist på bränsle. Bristen på bränsle har gjort att man inte kunnat genomföra alla aktiviteter. Vi har levererat symaskiner till 3 utbildningscenter (Ruyigi, Muyinga & Rusagara). Vi har inte ännu levererat köksutrustningen till Nyanza–Lac, utan upphandlingen pågår.
En utbildning av ledare i samhället för att öka medvetenheten om missbruk samt människohandel genomfördes i Muyinga. Under det evenemanget deltog 100 (94 män och 6 kvinnor) personer. De blev informerade om missbruk samt människohandel. Det inkluderar även återintegrering av ungdomar och spridning av förebyggande information till samhällena. Ett möte med samarbetspartners ordnades också i Bujumbura den 5–6 maj 2022 i Swedish Centre i Bujumbura. Där möttes CEPBU och andra ansvarsbärare (35 deltagare, 25 män & 10 kvinnor) träffades och diskuterade frågorna för att harmonisera arbetet. Dessa kommer från organisationer som arbetar med CEPBU inom olika sektorer, inklusive missbruk samt människohandel. Detta sker i samordning med det nationella säkerhetskontoret, en regeringsgren som ansvarar för att minska missbruk och människohandel i landet.
Utbildning även för ledare
Vi har utbildat CEPBU-personalen och de lokala projektledarna. Under denna period har 25 personer (20 män & 5 kvinnor) från CEPBU fått grundläggande information om rehabilitering, traumaläkande, förebyggande principer för missbruk samt människohandel och uppdateringar om projektet. Men ytterligare utbildning om tematiken är nödvändig för att utrusta projekt- och organisationspersonalen med färdigheter för att ta itu med trauma, sexuell hälsa och reproduktiva hanteringssystem, våld i hemmet och dess konsekvenser.
På utbildningscentret i Ruyigi lär sig sammanlagt utsatta 37 ungdomar skrädderi, 33 flickor och 4 pojkar. Det har också funnits tillfälle att stödja rehabiliteringscenter med byggmaterial i Rusagara där 34 ungdomar (29 flickor &5 pojkar) utbildas. Vi har renoverat ett tal med järnplåt och cement. Man planerar också vatten och för byn i Rusagara. Utbildningscentret Muyinga (Mukoni) inreddes med bord, stol och elevbänkar. Rehabiliteringscentret Nyanza – Lac utrustas också för cateringutbildning av 35 ungdomar (29 flickor & 6 pojkar). I Muyinga lär sig 26 ungdomar skrädderi, dessa består av 22 flickor och 4 pojkar.
Alla dessa unga människor lär sig under svåra förhållanden för att få färdigheter och bekämpa fattigdom. De har en god möjlighet att bli en modell för förändring i sitt eget samhälle.
Det fanns totalt 138 elever i början av projektet (efter urval och rekrytering av ungdomar). Idag har 6 hoppat av och nu studerar 132 ungdomar på rehabiliteringscentren.
Förändring i samhället stöder de utsatta
Projektet har delat ut 250 exemplar av ”Policy on Substance abuse” (policy för missbruk) till olika ansvarsbärare. Man har sänt information om missbruk och människohandel via radio från CEPBU. Man kan se förändringar i människors liv i samhällena där projektet är verksamt. Projektet håller på att utarbeta en policy för människohandel. VI planerar godkänna och underteckna policyn under tredje kvartalet.
Den lokala utvecklings kommittén och den lokala ledaren måste delta i planeringen och genomförandet av aktiviteter för att få igång verksamheten i Bujumbura. Detta är en process som vi hoppas tar fart under 2 halvan av 2022.
Radiosändningar når många människor
Vi känner till att minst 4,7 miljoner människor fick information om missbruk och människohandel genom radiosändningar. Dessa som syftar till omvandling och positiv beteendeförändring i samhällen i Bujumbura, Gitga, Muramvya, Kayanza, Ngozi, Bururi (4 kommuner), Cibitoke, Bubanza, Ruyigi, Kirundo (2 kommuner) och Cankuzo , Rutana (1 kommun) och i Muyinga (5 kommuner), Karusi. Vi har sänt så många som 12 program på radion för CEPBU (Ubutumwa bw’Amahoro). Radion sänder i regionerna nämnda ovan.
Detta kvartal var en möjlighet för CEPBU att utöka verksamheten till en annan nivå, från teoretisk utbildning till praktisk utbildning. CEPBU:s radio bidrar i hög grad till att sprida information om positiv beteendeförändring hos de utsatta ungdomarna, föräldrarna, ledare och institutioner på nationell nivå. Projektet vittnar om att ha bidragit till att ge värdighet till desperata ungdomar, att ge hopp till de hopplösa, mod till de avskräckta och återställa mänskligheten till de människor som inte kunde se något stöd för sin framtid. Traumatiserade unga damer, särskilt på grund av övergivande av sina föräldrar och den hårda mannen, som orsakade våld mot dem, får sitt hopp återställt. Man har gett stöd och lån till utbildade ungdomar som organiserat sig i föreningar. De arbetar inom inkomst genererande aktiviteter och projektet stöder dem för att de skall utöka sin tjänst för samhället.
Ensam utsatt mamma drömmer om mat på bordet
Niyonzima Denise har 4 barn, bor i sitt hus i en så kallad projekt by i Bukeye. Hennes man byggde huset, men lämnade sin familj för 9 år sedan. Hon blev övergiven mitt i sin graviditet med två barn och födde sitt tredje barn 8 månader senare.
– Mitt liv är eländigt eftersom jag inte har någon egendom att odla, vi får knappt mat att äta, säger hon. För att kunna äta måste jag prostituera mig eftersom jag inte har någon möjlighet att överleva. Och vissa män vill inte använda skydd, så jag blev gravid igen.
Niyonzima Denise har nu en bebis på 1 år och 1 månad. Barnet visar tecken på undernäring, hennes längd motsvarar inte hennes ålder, hon har en svullen mage och trötta ögon.
Denisa kom till centret och registrerade sig tack vare en släkting. Hon tar nu del av utbildningen där lärarna hjälper och stöttar henne i hennes studier. Hon har inte ännu heller mat på bordet för sin familj, men tack vare projektet finns det hopp för henne och barnen.
Läs mer om hur du kan stöda projektet