Kerstin Sivonen, ordförande för FSPM:s afrika utskott, besökte Burundi tillsammans med sin man, Markku Sivonen, i juni detta år. Hon fick med egna ögon se hur projektet för att rehabilitera unga droganvändare bär frukt. Projektet DAYRP får stöd och kompetensutveckling av Samaria, som i Finland bedriver liknande verksamhet. Här skriver hon om de glädjande nyheterna!
För två och ett halvt år sedan startade pingstförsamlingen i Nyanza-Lac arbete bland ungdomar som lever på gatan och som använder alkohol och droger (DAYRP Drug abuse prevention and youth reintegration project/Tidig rehabilitering och samhällsintegrering av unga missbrukare i Burundi). Det är ett helt nytt koncept i Burundi och idag väcker det respekt och häpnad. Tänk att gatans slagskämpar och prostituerade kan bli nyktra! Med klar och öppen blick, med rena kläder och god hygien!
Unga får yrkesutbildning och vägledning
Psykologen Elie jobbar 70 % av sin arbetstid med dessa unga människor. Han är deras vän, deras kamrat och han samtalar, leker och tränar dem. Tre dagar i veckan får de teoretisk och praktisk undervisning av professionella yrkeslärare som undervisar i klädsömnad, snickeri eller murararbete. Lärarna arbetar som volontärer. Den övriga tiden samtalar Elie med de unga om hur man behöver tänka och leva i en nykter vardag, hur man kan få försonas och hjälpa varandra, och om hur varje individ har ett oerhört stort egenvärde. Detta arbete bär frukt!
Bråkmakaren fick ett nytt meningsfullt liv
Kommunen har anställt en ny väktare på huvudgatan. För tre år sedan var han en ung drogad bråkmakare som kommit till Burundi från flyktingläger i grannlandet som blivit utanför skolsystemet. Sedan blev han antagen i ”anti-drog”-projektet (DAYRP). Idag är han en förvandlad, ansvarsfull samhällsmedborgare. Han berättar gärna om sitt liv och förvandlingen som räddat honom. Att fattigdom och svält ännu följer honom, men att Gud har befriat honom och gett honom hopp och ett nytt, meningsfullt liv.
Bernadette älskar sitt jobb och sitt nya liv
Under skuggan av ett litet träd invid stadens huvudgata står 53 åriga Bernadette böjd över en arbetsbänk. Hon ser upp och kommer emot mig med ett stort leende och jag får en kram. Vi har träffats för 1 ½ år sedan. Bernadette är just nu sysselsatt med att hyvla en träbit som ska bli en del i en stol hon snickrar. Hyveln är väl använd, stämjärnet inte så fast och sågen är av plåt. Flera snygga stolar står och väntar på köpare. Hon får nu höra att hon kan få en bättre uppsättning verktyg. Hon blir så glad, hon älskar att snickra möbler!
Bernadette trodde aldrig att livet kunde bli så här bra. Att hon skulle bli fri från sprit- och drogberoendet och hjälplösheten. Att hon skulle få tak över huvudet. Att hon har återfått kontakten med sina tre barn efter lång paus. Att barnen överlevt medan hon levt på gatan. Att hon har ett fungerande vattenpass och får sälja sina egenhändigt gjorda möbler. Hon är så tacksam. (Hon vet ännu inte att hon också ska få en handdriven träborr som nu är på väg till Burundi i en container). Hon är en kvinna som säger att “Gud rest upp henne från den leriga gatans elände och gjort henne levande på nytt”. Hon ville bli fri från drogberoendet, men fick tjata av all kraft för att få komma med i projektet – hon uppfattades som för gammal, besvärlig och illaluktande. Vilken förvandling som skett!
Du kan få vara med
Det är nu många som står i kö för att få komma med i den tidiga rehabiliteringen och få ett hantverk att försörja sig genom.
Vill du vara med och stödja detta arbete?
Kerstin Sivonen, ordförande för FPSM:s Afrika utskott
Ledarna från den lokala kyrkan såg de stora behoven och ville göra något för att hjälpa återflyttarna. De hade inte tillräckliga resurser och därför hjälper FSPM till. Målet är att integrera återflyttarna i samhället och att förbättra deras hälsotillstånd.